Rasontwikkeling

Kweekwerk

Schaap Holland werkt intensief samen met kwekers en aardappelkweekbedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe rassen voor de diverse markten waarin Schaap Holland actief is.

Kweekbedrijven stellen jaarlijks nieuwe zaailingen beschikbaar die gezamenlijk door kwekers en specialisten van Schaap Holland worden uitgeselecteerd.De nieuwe zaailingen worden samen met een groot aantal standaard referentierassen beproefd op proefvelden. Hiertoe worden ca. 6-8 proefvelden in praktijkpercelen aangelegd door Nederland en Duitsland in de teeltgebieden waar Schaap Holland actief is. Zo ook hiernaast op de foto te zien op loopafstand van het bedrijf zelf.

Na de oogst worden de monsters van alle proefvelden centraal in Biddinghuizen verwerkt en op een groot aantal kenmerken beproefd en beoordeeld. Na een aantal jaren beproeving worden een beperkt aantal rassen, die een stabiele en positieve beoordeling hebben gekregen, verder beproefd op andere proefvelden in Europa en aangemeld voor de Europese rassenlijst en de raad voor het kwekersrecht. Tegelijkertijd worden de eerste (basis) pootgoedtelers benaderd voor de verdere opbouw en vermeerdering van het nieuwe ras.

Jaarlijks stellen wij deze nieuwe én bestaande rassen tentoon op onze eigen rassenshow. Bekijk hier wanneer de rassenshow dit jaar plaatsvindt.

Pootgoedvermeerdering

De pootgoedvermeerdering vindt hoofdzakelijk plaats in het noorden en midden van Nederland op de lichte en middelzware kleigronden bij gespecialiseerde (basis) pootgoed telers. Vanaf het poten, selecteren, rooien, sorteren en afleveren zijn onze telers optimaal gemotiveerd om de beste kwaliteit pootgoed te produceren en af te leveren.

Indien rassen versneld opgebouwd moeten worden, word gebruik gemaakt van in-vitro vermeerdering en productie van miniknollen. Een aantal rassen worden op verzoek van klanten ook in het buitenland vermeerderd. Vanuit Nederland wordt dan meestal de pootgoed klasse E geleverd.